Programma's

Bezoek één van onze concerten

Canti della Passione

Het is weer passietijd. In veel kerken en concertzalen worden Bach’s Matthäus en Johannes passie ten gehore gebracht. Maar er zijn meer vocale meesterwerken voor de passietijd; koormuziek met een verbluffende emotionele diepgang. Vocaal Ensemble Cantatrix heeft door haar groot inlevingsvermogen bewezen de luisteraar te raken, of het nu muziek van Bach betreft of van andere componisten.

Cantatrix staat garant voor kwaliteit en weet keer op keer volle kerken te trekken. Artistiek leider Hans Leenders heeft met Canti della Passione gekozen voor een grote muzikale variatie en intense passiebeleving. Vier werken van drie componisten, waaronder Scarlatti en Lotti, beide tijdgenoten van J.S. Bach. Bach bezocht zelfs concerten van Lotti en bestudeerde en kopieerde zorgvuldig zijn werken. Ze hebben elkaar gewaardeerd en geïnspireerd. De vier werken in dit programma laten de verschillende aspecten van het lijdensverhaal perfect samensmelten.

Via Crucis van Franz Liszt verbeeldt de indrukwekkende soberheid van de lijdensweg van Jezus, een werk van grote verstilling. Het combineert unisono zang met prachtige soli en op Bach geïnspireerde koralen.
 
Stabat Mater van Domenico Scarlatti. Anders dan in de Matthäus Passion van Bach staat niet het lijden van Jezus, maar dat van zijn moeder centraal. De immense treurzang van een
moeder, dé moeder, die naast het kruis staat en getuige is van het lijden van haar geliefde zoon.
 
Crucifixus van Antonio Lotti: ‘Hij werd voor ons gekruisigd’. Dit 8-stemmige muziekstuk verklankt de lijdensweg, de kruisdood, Zijn offer.
 
Tenslotte het Miserere van Antonio Lotti: ‘We bidden om medelijden en vergeving van de zonden’. Christus betaalde met zijn leven onze zonden. De dood na het leven, het leven na de dood.
 
Een prachtig samengesteld programma dat ondanks het lijden, ook hoop en vertrouwen
ademt.
 
Meewerkenden:
Vocaal Ensemble Cantatrix o.l.v. Hans Leenders
Dirk Luijmes, continuo
Maria Vahervuo, violone

Programma

Via Crucis Franz Liszt
Stabat Mater Domenico Scarlatti
Crucifixus Antonio Lotti
Miserere Antonio Lotti

 

Concerten

Datum Locatie Aanvang
za 17 Mrt 2018 Sint-Jozefkerk Groningen 20:15 Uur Bestel kaarten
zo 18 Mrt 2018 Grote Kerk, Dokkum 15:30 Uur Bestel kaarten
BNG Cultuurfonds
Concertregistratie
22.50